Pienen asunnon sisustus – TV:stä tutun sisustusarkkitehdin vinkit

Tablebed in a livingroom
Pienen asunnon sisustus voi olla kinkkistä, mutta onneksi ammattilaisilla on paljon ideoita siihen, miten pienen tilan saa tuntumaan neliöitään suuremmalta.
Essi Nador
Essi Nádor antaa vinkkejä pienen asunnon sisustukseen

Tässä artikkelissa käsittelemme pienen asunnon sisustus -teemaa – mukana Asuntokaupat sokkona TV-sarjasta tutun sisustusarkkitehti Essi Nádorin vinkit.

Pienen asunnon sisustuksessa joudutaan usein tekemään kompromisseja käyttötarpeiden, rahan ja tyylin välillä. Yksiöissä ja pienissä kaksioissa on hyvin rajallisesti neliöitä, vaikka kotona pitäisi mahtua nukkumaan, syömään, harrastamaan, sosialisoimaan ystävien kanssa ja tekemään mahdollisesti töitäkin. Mitä enemmän asukkaita on, sitä enemmän esimerkiksi säilytystilaa tarvitaan. Miten sisustaa pieni asunto niin, että tilaan mahtuu jopa 6 hengen täysikokoinen ruokapöytä-parisänky -kombo?

Pienen asunnon sisustus – mitä huonekaluja valita?

”Mieti mitä teet kotona: mikä on kaikkein tärkeintä, jos tilaa ei ole kaikkeen? Mielummin hanki monikäyttöisiä kalusteita kuin niin, että on sänky ja sohva ja tämän seurauksena ihan täyttä.”

Sisustusarkkitehti Essi Nádor

Pieni tila asettaa omat rajoituksensa sille, montako huonekalua tilaan ylipäänsä mahtuu. Esimerkiksi yksiöön ei välttämättä mahdu sohvaa, sänkyä ja ruokapöytää. Iso sänky vie paljon tilaa, mutta voi toimia niin nukkumapaikkana kuin löhöalustanakin. Ilman kunnollista pöytää taas töiden teko kotoa voi olla epäergonomista, kun sängyllä löhöämiselle ei tule vaihtelua.

Sohva ei tunnu ehkä välttämättömyydelle, mutta toisaalta ilman sohvaa koko päivä voi kulua sängyssä köllöttämällä eikä yöaikaan uni tule, kun päivän ajanvietto ei eroa yöstä. Sohva voi olla hyödyksi myös yökyläilevien vieraiden nukkumapaikkana.

Listaa siis se, mitä kaikkea aiot tilassa tehdä. Jos sarjojen katselu sohvalla on tärkeää, kannattaa miettiä, toimisiko sänky myös sohvana isojen tyynyjen avulla vai kannattaisiko oikeaan sohvaan panostaa.

Jos arkirutiineihin kuuluu säännöllinen syöminen isommalla porukalla, on tukeva ruokapöytä tarpeellinen. Pienessä asunnossa keittiö voi olla joko seinustalla, keittokomerossa tai saarekkeena. Kodinkoneet vievät osan pöytätilasta, mutta paljonko pöytäpinta-alaa tarvitaan tämän jälkeen? Onko keittiön pöydälle tarvetta sekä syömisen että mahdollisen työskentelyn osalta?

Huomioi huonekalujen monikäyttöisyys

”Valitse pieneen asuntoon pienempiä kalusteita tai kalusteita joiden kokoa voi muuttaa. Tällainen on esimerkiksi jatkettava pöytä.”

– Essi Nádor

Parvet, sohvasängyt, jatkettavat pöydät…monikäyttöisten huonekalujen lista on pitkä. Pieneen tilaan voidaan tarvita jatkuvasti nukkumpaikkoja tai sitten väliaikaisesti esimerkiksi kavereiden tai lasten yökyläilyjen myötä.

Parvisänky voi olla joko kiinteä tai irtonainen kaluste. Markkinoilla on hyvinkin edullisia parvisänkyjä ja parvisängyn alapuolelle voi saada joko ruokailutilan, työpöydän tai loikoilunurkkauksen. Parvessa on omat haasteensa – parvi ei sovi liikuntaesteisille tai pienille lapsille. Parvella voi myös olla kuuma nukkua ja lakanoiden vaihto voi tuottaa haasteita.

Sohvasänky voi toimia päivisin sohvana ja öisin sänkynä. Osa sohvasängyistä on levitettäviä, jolloin tilaan mahtuu useampia nukkujia. Vuodesohva tarjoaa samat toiminnallisuudet kuin sohvasänky, mutta vuodesohvan huono puoli on se, ettei patjaa saa usein vaihdettua.

Kaappisänky ja seinäsänky ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, jos tilaan tarvitaan päivisin lattiapina-alaa, mutta öisin nukkumapaikkoja. Kaappi- ja seinäsängyn kiinnitysmekanismit asettavat rajoituksia tilaan – ”pahviseiniin” järeää kalustetta ei voi edes kiinnittää.

Klaffipöytä voi lisätä keittiön monikäyttöisyyttä. Klaffipöytä on helppo nostaa ruokailun ajaksi ylös ja laskea ruokailun jälkeen. Klaffipöytiä on sekä seinään kiinnitettävää mallia että omilla jaloillaan seisovia malleja. Klaffipöytä ei välttämättä kestä paljon painoa ja osa seinämateriaaleista voi olla sellaisia, että se ei kestä huonekalujen kiinnittämistä seinään.

Pienen asunnon sisustus: minne ylimääräiset tavarat?

”Tilankäyttö vs. säilytys: ovelat säilytysratkaisut. Tällainen huonekalu on esimerkiksi korotettu sänky.”

– Essi Nádor

Pienen asunnon sisustuksen yksi isoimmista haasteista on säilytystila. Kannattaakin huomioida huonekalut, joiden alle tai sisään tavaroita saa säilöön. Jos hankintalistalla on vierasvaraksi sohva, kannattaa pohtia ensisijaisesti sellaisia vaihtoehtoja, joissa on säilytystilaa vuodevaatteille.

Korkeassa tilassa voi harkita normaalia korkeampia kaappeja tai sitten koristeellisia säilytysrasioita kaappien päälle. Koska tasoilla pyörivät esineet luovat helposti epäsiistin ja nuhjuisen yleisvaikutselman, kannattaa säilytystilaan panostaa. Säilytystilan lisäksi pienen asunnon sisustuksessa kannattaakin karsia turhia tavaroita.

Lasten tavaroille on hyvä olla selkeät säilytyslaatikot, sillä näin lasten on helppo opetella laittamaan tavaransa itse paikoilleen leikin jälkeen.

Huonekalujen tyyli ja värivalinnat vaikuttavat tilan tuntuun

”Pieneen tilaan kannattaa valita vaaleita sävyjä, niin asunto vaikuttaa valoisalta ja avarammalta.”

– Essi Nádor

Raskaat, tummat huonekalut vähentävät tilan tuntua, ja pieni huone, yksiö tai kaksio voi tuntua kokoaan pienemmälle. Kevyet, vaaleat huonekalut sekä pinnat sen sijaan tuovat avaruutta.

Kiinnitä huomiota valaistukseen

”Valolla saa tilaa ja tunnelmaa aikaiseksi pieneenkin tilaa.”

– Essi Nádor

Huomioi, että valaistus tukee niin työntekoa (kirkkaampi valo) kuin rentoutumistakin (himmeämpi valaistus). Valaistusta kannattaa miettiä siis siltä kantilta, että se on muunneltavissa vuorokaudenajan, käyttötarkoituksen ja ulkoa tulevan valon mukaan.

Pienen asunnon sisustus & Tablebed

Jos etsit yksiöön tai muuhun pieneen asuntoon monikäyttöistä huonekalua, niin tutustu Tablebedin vaihtoehtoihin. Tablebed on tukeva ruokapöytä, joka muuttuu 10 sekunnissa parisängyksi. Perusmallisen Tablebedin ääreen mahtuu kuusi ruokailijaa ja parisänky on suunniteltu kahdelle aikuiselle (sängyn koko 140 x 200 cm). Iso ruokapöytä sopii niin illallisiin kuin harrastuksiin – esimerkiksi ompeluun pöytä tarjoaa paljon tilaa.

Jos taas etsit työpöytä/vierassänky -komboa, niin Tablebedin Singlebed tarjoaa yli 2m pitkän työpöydän tai normaalimittaisen vierassängyn (nukkumatila 85 x 200 cm).

Airbnb-ja muussa majoituskäytössä olevassa asunnossa lisänukkumapaikat nostavat neliökohtaista liikevaihtoa huomattavastikin. Lisäksi ne kasvattavat asunnon monikäyttöisyyttä. Tablebed voi siis maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Pienen asunnon sisustus: tiivistelmä

  • Mieti mitä teet kotona: mikä on kaikkein tärkeintä, jos tilaa ei ole kaikkeen?
  • Valitse pieneen asuntoon pienempiä kalusteita / kalusteita joiden kokoa voi muuttaa.
  • Pieneen tilaan kannattaa valita vaaleita sävyjä.
  • Tilankäyttö vs. säilytys: ovelat säilytysratkaisut.
  • Hyvä valaistus: valolla saa tilaa ja tunnelmaa aikaiseksi pieneenkin tilaa.

Essi Nádor on Nádor + Nádor Oy:n perustajaosakas ja kokenut sisustusarkkitehti. Essin kädenjälkeä on saanut ihailla niin Asuntokaupat sokkona -TV-ohjelmassa. lisäksi Essi on suunnitellut tilaratkaisuja niin toimistoihin kuin julkisiin tiloihinkin.