Moderni mökki vai perinteisempi sisustus?

Moderni mökki on monen mökkikaudesta haaveilevan mielessä, mutta miten sisustaa sellainen tai uudistaa jo olemassa oleva mökki modernimmaksi? Tässä kirjoituksessa käsittelemme mökin modernia sisustusta, ensin vanhan mökin uudistamisen näkökulmasta ja tämän jälkeen täysin uuden mökin rakentamisen osalta.

Perinteisestä mökistä moderni minimalismin avulla

Vaikka olisit ostanut hyvin perinteisen, ajan saatossa patinoituneen mökin, voit muutamilla sisustuskikoilla muuttaa sisustuksen moderniksi mökin hengen kärsimättä.

Vanhalle mökille ei tarvitse ensihätään ostaa mitään uutta, jos aloittaa karsimisesta. Moderni mökki vaatii turhista tavaroista luopumista. Mökille kärrätään helposti kaikki se tavara mitä kotona ei tarvita. Tavaroiden eliniän pidentäminen on toki erittäin hyvä asia, mutta mökin viihtyisyys ei ole parhaalla tasolla, mikäli se muistuttaa sisustukseltaan lähinnä varastoa.

Kun ikkunoiden edestä on raivattu koriste-esineet, pääsee kaunis luonto oikeuksiinsa. Hyllyjen päällä olevat ylimääräiset tavarat keräävät turhaan pölyä ja häiritsevät katsetta. Jätä paikoilleen vaan ne tavarat, jotka ovat mielestäsi oikeasti kauniita ja sopivat mökin henkeen.

Eteinen siistiytyy, kun ylimääräiset ulkovaatteet viedään pois. Mökkivaatteita kannattaa arvioida myös siltä kantilta, onko niillä oikeasti käyttöä mökillä? Vai onko ne tuotu sinne vain siksi, ettei niitä käytetä kotona, mutta niistä ei raskita luopuakaan?

Sisustuksen voima

Verhojen vaihto on nopea tapa freesata mökkiä sisältä modernimmaksi – vanhat verhot voi kierrättää esimerkiksi sohvatyynyjen päällisiksi. Seinien maalaus on puolestaan hieman hitaampi mutta vaivansa arvoinen keino tuoreuttaa sisustusta. Puunväriset, aikojen saatossa tummentuneet seinät muuttuvat aivan uuden näköisiksi pesun ja valkeaksi maalaamisen jälkeen. Sama koskee lattiaa. Puulattia on helppo käsitellä itsekin, mutta toki yhtään monimutkaisemmissa remonttihommissa kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen.

Muista, että mökin modernisointi ei tarkoita sitä että sinun tulisi hävittää kaikki vanhat tavarat mökiltä. Esimerkiksi vanha, kaunis lipasto on edelleen upea katseen kohdistaja. Lisäksi esimerkiksi räsymatot tuovat kodikkuutta uudelleen maalatulle lattialle. Jos sohvan runko on hyvä mutta päällinen haalistunut, kannattaa sohvan ostamisen sijaan pohtia sohvan verhoilua uudelleen. Sama koskee ruokapöytää; mikäli ruokapöydän pinta on kulahtanut, voi sen maalata uudestaan tai päälle hankkia lasilevyn, jonka alle voi laittaa esimerkiksi tapettia, kuvia tai muuta hauskaa katseltavaa.

Uusi moderni mökki

Jos mökkiä lähtee suunnittelemaan alusta lähtien, voi jo rakennusvaiheessa tehdä monenlaisia modernin mökin viihtyisyyttä parantavia ratkaisuja. Isot ikkunat takaavat sen, että luonnonvalo leviää mökin kaikkiin kolkkiin. Isojen ikkunoiden ansiosta tarvittava pinta-ala voi olla pienempikin, kun mökki tuntuu valon ansiosta kokoaan isommalle. Vaaleat sävyt kiintokalusteissa sisustuksessa lisäävät avaruuden tuntua entisestään.

Moderni mökki on monikäyttöinen. Mökkiä suunniteltaessa kannattaa miettiä, kuka tulee viettämään siellä aikaansa ja mitä hän haluaa tehdä. Lapsiperheen mökki vaatii erilaisia ratkaisuja kuin eläkeläispariskunnan sisustus. Käyttipä mökkiä kuka tahansa, kannattaa mökin yhteyteen rakentaa varasto, jonne turhat ja sesonkiluontoiset tavarat voi viedä odottamaan käyttöönottoa.

Mökin vuokraaminen ja sisustaminen

Jos mökkiä aiotaan vuokrata oman käytön lisäksi, kannattaa sänkypaikkojen määrää pohtia. Mitä useampi sänkypaikka, sitä enemmän erilaisia käyttömahdollisuuksia. Mitä enemmän käyttömahdollisuuksia, sitä korkeampaa hintaa yöltä voi velottaa ja sitä useammin mökki menee vuokralle.

Onko mielessä lisänukkumapaikkojen osalta kaappisänky tai sohvasänky? Tablebed tarjoaa yhden tai kaksi lisänukkumapaikkaa. Tablebed on pöytä, josta syntyy käden käänteessä tuotteesta riippuen yhden tai kahden hengen sänky. Tablebedia löytyy niin mustana, valkoisena kuin tammen värisenä. Tablebedin hankintahinta voi tuntua korkealle, mutta muista että se voi maksaa itsensä takaisin jo vuodessa mökin korkeampana käyttöasteena. Voit myös mahdollisesti vähentää sen hinnan verotuksessa, mikäli vuokraat mökkiä muillekin. Voit lukea kokemuksia Tablebedistä täältä.

Etätyö & mökki

Moni pohtii modernin mökin hankintaa myös etätyön näkökulmasta. Etätyö mökillä voi olla läppärityöläiselle hyvinkin kätevä vaihtoehto, kun työn tekeminen ei ole paikkaan sidottua.

Etätyötä mökillä harkittaessa kannattaa kiinnittää huomiota nettiyhteyksien laatuun. Tämän lisäksi työpöydän hankkimista kannattaa harkita, jotta ergonomia säilyy ja työn saa erotettua paremmin vapaa-ajasta.

<